Hranjenje i bebina veza sa majkom

Poseban trenutak koji ojačava vezu između majke i novorođenčeta

Nakon meseci čekanja da se beba rodi, dojenje predstavlja poseban trenutak za međusobno upoznavanje i početak stvaranja posebne veze između majke i deteta, koja će s vremenom nastaviti da raste i jača.

Hranjenje: veza koja je više od hrane

Koristi dojenja obuhvataju čulne i emocionalne podsticaje koje majka dobija, a koji joj pružaju osećaj zadovoljstva, stvaraju majčinska i zaštitnička osećanja i jačaju osećaj da je ispunjena kao žena. U isto vreme, u tom dugom majčinom zagrljaju, beba dobija ne samo fizičko ispunjenje jer je nahranjena, već pre svega savršeno osećanje topline i sigurnosti, koje joj omogućava da odraste u mirnoj, spokojnoj atmosferi. Razmotrimo podsticaje koji se javljaju tokom hranjenja, i ulogu koju imaju u razvoju veze između majke i deteta.

Kontakt koža-na-kožu

Značaj kontakta koža-na-kožu je dobro poznat, kada se gola beba (ili samo u peleni) smesti na majčine grudi. Ova vrsta kontakta nije korisna samo po rođenju, već i u periodu koji sledi. Svaki put kada je žena pored svoje bebe, njeno telo oslobađa određeni broj hormona, uključujući oksitocin, što je ključno: ne samo zato što podstiče stvaranje majčinog mleka, već i zato što poboljšava majčinu sposobnost da se stara o svom detetu (maženje, umirujući glas, tople i nežne reči).

Kontakt očima

Na rođenju, novorođena beba vidi svet u crnoj, beloj i sivoj boji, i može da se fokusira samo na stvari koje su veoma blizu. Ovaj vid na blizinu je dovoljan da beba vidi majčino lice dok se hrani. U prvim danima po rođenju, dojenje na zahtev daje majci priliku da iskusi ovaj bliski kontakt nekoliko puta dnevno, počinjući da učvršćuje posebnu vezu sa svojom bebom već od prvih zajedničkih trenutaka.

Glas

Obraćanje Vašoj novorođenoj bebi pomaže da se bolje upoznate; beba upoznaje glas koji je navikla da sluša još pre rođenja, a ovo stvara osnovu za razvoj socijalnih veština u budućnosti. Nije važno o čemu govorite, sve dok govorite blago, ili ako umete da pevate – to je zabavan način da ostvarite vezu sa svojom bebom dok je hranite.

Dodir

Dodir je izuzetno važan za Vašu bebu. Privijanje uz sebe, grljenje, ljuljanje i milovanje su savršeni načini da smirite bebu i pružite joj osećaj sigurnosti, kao i da podstaknete oslobađanje oksitocina.

Miris

Čulo mirisa kod novorođenčeta je takođe veoma razvijeno, i igra važnu ulogu u stvaranju veze. Po rođenju, bebu privlači miris majčinog mleka i tela. Zahvaljujući čulu mirisa, oslobađa se oksitocin, koji (kao što smo već objasnili) pomaže da se ostvari veza između majke i deteta i olakšava dojenje.
osservatorio_ico_attesa
osservatorio_ico_attesa

Povezano sa ovom temom

osservatorio_ico_attesa

8.602 Responses